Публикации

Интервю за списание: „Образование и специализация в чужбина“ , бр.81 май/юни 2018
Тема на броя: „Архитектура и Психология“
арх. Веселин Отонов:

Архитектът е художник и творец, за когото Земята е платно      

интервю на Милена Узинова

Какво Ви насочи към архитектурата?

Какво означавана архитектура, архитект?! В своята същност архитект (от старогръцки: ἀρχιτέκτων) означава пръв строител /главен майстор/, за който главна цел и отговорност е създаването на сгради или групи от сгради, окръжаващите ги пространства, като осигурява комфорта за обитаване и използване от хората. Архитектът е творец. В средното училище ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ гр.Пловдив преподавателите запалиха искрата и интереса към тази професия. С годините той се превърна в огън, който сега пламти и бушува все повече. Винаги съм бил творчески настроен. Вълнувам се от музика, танци, рисуване. Определям архитектурата като един вид изкуство, в което сградата е скулптура съчетаваща в себе си различна функционалност, визия, обем /форма/ и емоционалност. Тя е отражение на епохата, бита, културата, на интелектуалното и технологичното развитието на човечеството в даден момент. Тръпката, че архитектът е сякаш художник и творец, за когото Земята е платно, на което оставя следа от себе си за бъдните поколения като подобрява начина им на живот и възприятие на околната среда и пространства е нещо вълшебно и отговорно. Тази тръпката ме насочи и накара да измина целия път и да продължавам да се развивам в тази насока.

Какво включват основните Ви задължения като архитект?

Работата на архитекта е много обширна – започва от „белия лист“ и приключва с въвеждането в експлоатация на сградата или обекта. На практика архитектът е главния проджект мениджър, осъществяващ връзката между възложителя, различните специалисти от проектантския екип, одобряващите институции и органи, строителя и строителният надзор и успоредно с това следи за качеството на изпълнението на създадения от него проект и осъществява авторски надзор на обекта.

Кой за Вас е най-интересният аспект от работата Ви? В какво намирате най-голямо удовлетворение?

Най-интересният аспект от работата е нейното непрекъснато развитие и многообразие. Работата е свързана с много иновативни технологии и материали. Изисква се непрекъснато четене и информираност, интересното е, че никога няма застой. Проектите винаги са различни, всеки носи свой отделен заряд, емоционалност и трудност, това води до решаване на казуси, изпадане в различни ситуации. От всеки проект ние се обогатяваме и развиваме като професионалисти все повече.Когато успеем с колегите да намерим правилният подход, верния път и създадем проект, който да се харесва от клиента и одобрява от хората, означава, че сме свършили работата си добре. Това е голямата награда. Отнема време да се реализира един проект – да се построй.  Удовлетворението е чак след години, когато се види резултатът от тази дълъг процес на съвместна работа.

А най-голямото предизвикателство?

В България най-голямото предизвикателство е свързано с трудностите създадени от нормативната уредба. Честите промени в Закона за устройство на територията и  различните проектантските наредби, затрудняват работата не само на архитектите, но и на общините и одобряващите инстанции. От друга страна възможността за различно тълкование на законите и множеството противоречиви точки води до една неувереност в проектирането. С една дума голямото предизвикателство справянето с непрекъснатите, почти ежегодни промени и бързото, адекватно адаптиране към тях.

Кой е любимият Ви проект?

Не мога да кажа кой е любимият ми проект. Любим проект ми е всеки, който е правен с желание. Старая се да подхождам с разбиране и всеотдайност към всеки проект и възложител индивидуално. Обичам да доставям радост на клиента! Когато има разбирателство по между ни, а проектът е създаден с наистина голямо желание, за мен същия винаги има  сантиментална стойност. Разбира се има проекти, които са правени с по-голям хъс и удоволствие и такива, които са просто неуморна и трудна работа.

Какъв съвет бихте дали на кандидат-студентите, които са се насочили към образование по архитектура?

Упоритост! Архитектурата е не просто трудна и отговорна професия, тя е начин на живот. Кандидат-студентите трябва да са готови на големи жертви и да приемат множество предизвикателства. Да знаят, че ще имат много безсънни нощи, дори седмици, ще трябва да се лишат от част от свободното си време, ще имат сложни, разнообразни /разбира се интересни/ проекти. Всеки студент по архитектура е необходимо да подходи с голяма отговорност, целеустременост и постоянство не само по време на следването, а и след това. Тогава си сигурен, че ще пожънеш сладките плодовете на тази невероятна професия.

арх. Веселин Отонов                                                                               интервю на Милена Узинова

 

 

Интервю на Атанаска Маркова за Аctualno.com  

Архитект В. Отонов:   Асеновград е в архитектурен творчески застой   /31.05.2017/

В Асеновград липсва съвременният, модерен прочит на архитектурата, пречупен през погледа на млади, но вече доказали се архитекти. Такова мнение изрази пред Actualno.com архитект Веселин Отонов. Срещнахме се по повод организирания от него трети безплатен семинар в Асенoвград на тема „Нов дом“. Веселин Отонов е млад предприемач и прави първи стъпки в сферата на архитектурното изкуство. Той запозна асеновградчани с няколко основни правила, които е добре да се спазват при избор на нов дом. А именно: мястото, на което се намира жилището; разположението на помещенията в него; видът на строителството; методът, по който се образува цената на обекта. Участниците в дискусията научиха и интересни факти за лукса при различните типове жилищно застрояване. Пред екипа ни архитект Веселин Отонов сподели и професионалната си гледна точка за развитието на архитектурата в Асенoвград.

– Каква е идеята на семинара „Нов дом“ в Асеновград?

– Важно е хората да се запознаят с това, на какво да обръщат внимание, когато търсят да закупят жилище. Идеята е да установят до каква степен луксът е за предпочитане или не. Дали е по-добре да вземат луксозно жилище, но по-малко по площ. Или да си купят по-евтин апартамент в нов блок, но изглеждащ като панелен на пръв поглед, или да заложат на нещо по-разчупено. Идеята е асеновградчани да вземат правилното решение, когато планират да си купят жилище на по-ниска ценова стойност, но с не толкова качествено изпълнение. Например, един четиристаен апартамент може да се предлага на изгодна цена, но в случая се прави компромис с качеството на изработка на обекта.

– Какво липсва, като строителство в Асеновград, според Вас?

 – Асеновград е модерен и развиващ се град. Що се отнася до строителството, аз лично отбелязвам липсата на съвременния, модерен прочит на архитектурата, пречупен през погледа на младите, но в същото време вече доказали се архитекти. От друга страна, строителните фирми трябва да бъдат значително по-взискателни към избрания архитект. Да очакват емблематична сграда с интересни обеми, форми и материали. Липсата на идеи и на желание за себедоказване е основна причина за творческия застой, на който сме свидетели през последните години.

– От какъв тип строителство има нужда или кое е най-подходящо за Асеновград?

 – Мисля, че Асеновград през последните години става все по-привлекателен и притегателен център за живеене и инвестиране. Затова е подходящо да има нови жилищни сгради със средно застрояване. С височина до 15 метра. Добре е да се обсъди възможността и за изграждането на затворени комплекси в покрайнините на града и на местата, подходящи за целта, съобразно ОУП /общия устройствен план/ на Асеновград.

– По какъв начин с малко средства асеновградчани могат да почувстват лукса в своя дом?

– Колкото и банално да звучи, няма лукс без вложени средства. Въпреки това, един много разпространен вариант е търсенето на реплики на луксозните материали, мебели и аксесоари. Pазбира се, хората трябва да са наясно с риска, който се поема, относно качеството и издръжливостта. Що се отнася до интериора или екстериора, може да се постигне такъв ефект със създаване на силен акцент. Самият той, като притегателен център на възприятието, трябва да бъде третиран и изпълнен луксозно. Така се създава обща представа за луксозно изпълнение, защото окото не би се спряло на елементите, бледнеещи около акцента.

– Асенoвград не е много голям, но в същото време не е и малък град. Къде могат да бъдат разположени цели луксозни сгради, като тези от София, представени от Вас по време на семинара „Нов дом“?

– Важно е да се обърне внимание на пространствата, които са заети в Асенoвград. Каква част има нужда да бъде застроена. Дали всички квартали, за които се твърди, че са удобни, като локация, е нужно да бъдат презастроени. Или е по-удачно да се търсят алтернативни места, като например – в близост около града. Това, че определена сграда се намира на главен булевард, не означава, че е достатъчно добре разположена. А дали луксозното строителство е приложимо в Асеновград? Да, всичко е приложимо. Разбира се, когато говорим за лукса при строителството, не бихме могли да сравним София и Асеновград, от финансова гледна точка и възможност на хората, които живеят в двете населени места.

– И все пак, чисто практически, в Асенoвград могат ли да се изградят такива проекти, които ни представихте, като пример от София?

  – Да, имат място, но балансирано. При изграждането им трябва да се търси някакъв вид баланс. Ето това е един апел хората да търсят качество, за да им бъде предложено такова. Ако те търсят каквото и да е, няма как някой да дойде и да им каже – това не е ОК, вземете другото.

Интервю на Атанаска Маркова за Аctualno.com   Прочети още:   www.actualno.com  или

https://www.actualno.com/interview/arhitekt-v-otonov-asenovgrad-e-v-arhitekturen-tvorcheski-zastoj-news_614270.html